Close Close

Subscribe to our newsletter

to be first in line for new announcements and exclusive pre-sales:

Amanda Knox

”Truth Matters”:

Morddömda Amanda Knox samtalar med Kristoffer Triumf

Fallet Amanda Know delade en hel värld – var hon skyldig eller oskyldig? Hon var en helt vanlig amerkansk collegestudent som flyttat till italienska Perugia för att plugga språk. En förmiddag i november 2007 vändes hela hennes värld upp och ner när hon kom hem och fann ytterdörren uppbruten, fönster krossade och blod i badrummet. När polisen kom sparkade de in dörren till Amandas brittiska rumskamrats sovrum och fann vännen brutalt knivmördad.

Misstankarna riktades snabbt mot Amanda och hennes italienske pojkvän. Det var inledningen på en mer än sju år lång mardröm innan Knox slutligen friades helt av Italiens högsta domstol. Nu kommer hon till Stockholm i september och samtalar om sitt livsöde med Kristoffer Triumf.

Gripandet av Amanda och pojkvännen fick enorm uppmärksamhet i Italien, USA och Storbritannien. Utan konkreta bevis dömdes Amanda till 26 år och satt i italienskt fängelse i sammanlagt fyra år innan hon frikändes. 2013 togs mordfallet upp på nytt och Amanda dömdes den här gången till 28 ½ år för att 2015 frikännas helt av Italiens högsta domstol.

– Jag kommer mycket väl ihåg fallet Amanda Knox. Det fick stor uppmärksamhet även i svensk press och det var på gränsen till bisarrt hur detaljer om hennes privatliv, som inte hade ett dugg med fallet att göra fläktes, ut i media, säger Kristoffer Triumf och fortsätter:

– Jag har massor av frågor jag vill ställa till henne och kanske försöka få en mer tredimensionell bild av henne; få veta hur det här påverkade henne och hur det var att leva mitt i mardrömmen – om det nu går att sätta ord på det.

Om Amanda Knox

Amanda Knox föddes 1987 i Seattle där hon växte upp med sin mamma och styvfar. 2005 gick hon ut high school och började läsa språk på University of Washington. Efter två års studier flyttade hon till Perugia i Italien för att studera vid det statliga Università per Stranieri (universitetet för utlänningar).

Efter frikännandet i Italiens högsta domstol återupptog Knox sina universitetsstudier i Washington där hon tog examen och började arbeta som frilansjournalist för en dagstidning i Seattle. 2013 kom hon ut med boken ”Waiting to be Heard: A Memoir” om sina upplevelser och hösten 2016 kom Netflix-dokumentären ”Amanda Knox”. Amanda Knox är också aktiv som föreläsare för amerikanska The Innoncence Project, en organisation av juriststudenter under ledning av etablerade jurister, som driver rättsfall där det finns tvivel om den dömdes skuld.

Om Kristoffer Triumf

Triumf driver podcasten Värvet, en av Sveriges mest nedladdade podcasts. Där intervjuar han i timslånga avsnitt intressanta personer, både välkända och mindre kända. 2013 nominerades Kristoffer Triumf till Stora journalistpriset i kategorin “Årets förnyare” för sitt arbete med Värvet. Tidigare arbetade arbetade som skribent på Nöjesguiden mellan 1994 och 1998, därefter som copywriter på webbyråer och vann 2007 ett guldägg för sitt arbete med Absolut Vodka. Efter flera år i branschen sadlade han om och började istället arbeta med TV. Han har bland annat arbetat som redaktör för Filip och Fredriks program Breaking News. I november 2011 gjorde Triumf sin egen debut som ståuppkomiker.

Author: shownight_admin

Share This Post On