Close Close

Subscribe to our newsletter

to be first in line for new announcements and exclusive pre-sales:

Capturing Pablo

CAPTURING PABLO

En kväll med Javier Peña och Steve Murphy

Javier Pena och Steve Murphy är två amerikanska narkotikapoliser vars upplevelser inspirerat till Netflix succéserie ”Narcos”. De spelade en betydelsefull roll i kampen mot Medellínkartellen och den colombianske knarkkungen Pablo Escobar. Penas och Murphys insatser var avgörande för att man till slut lyckades spåra och omringa Escobars gömställe och få en ände på hans drogimperium.

Pena och Murphy kommer att berätta om Medellínkartellens uppgång och fall och den roll de spelade i jakten på dess ledare Pablo Escobar, ”kungen av kokain”. Kvällens samtal kommer att handla både om deras bidrag till och inblandning i ”Narcos” men de kommer också att berätta om händelser som inte tas upp i TV-serien. Efter samtalet följer en frågestund med publiken.

Pablo Escobar föddes 1949 i Medellín, Colombias näst största stad. Han började sin kriminella bana som biltjuv men övergick snart till kokainhandel. Under 80-talet var han kung över den växande kokainhandeln och tidningen Forbes listade honom som världens sjunde rikaste man. Det sägs att på toppen av sin ”karriär” så smugglade han in 15 ton kokain per dag till USA. Escobar sprängde bomber, mutade tjänstemän och politiker, mördade och lät mörda både kriminella som stod i hans väg, myndighetspersoner, militärer och poliser. Han har kallats den förste narkotikaterroristen.

Om Javier Pena och Steve Murphy
Javier Pena växte upp i Kingsville i Texas och fick 1984 anställning vid den amerikanska narkotikapolisen DEA (Drug Enforcement Administration). Fyra år senare anmälde han sig som frivillig till ett uppdrag i Bogotá. Steve Murphy började sin polisbana i mitten av 70-talet i Virginia och när han i slutet av 80-talet enrollerades av DEA stationerades han i Miami i Florida där kokainhandeln var på väg att fullkomligen explodera. 1991 förflyttades Steve Murphy till Bogotá. Det var där och då som Pena och Murphy blev partners och tillsammans kämpande för att sätta Medellínkartellen och dess ledare Pablo Escobar ur spel. Både Javier Pena och Steve Murphy har fått colombianska utmärkelser och även belönats av DEA för sina insatser.

Author: shownight_admin

Share This Post On